Comparator PdC vs. CT
în această pagină vă punem la dispoziție un calculator pentru a putea observa costul de utilizare al unei pompe de căldură comparat direct cu o centrală termică pe gaz.
Nu luăm în calcul costurile de cumpărare și instalare ale celor două variante deoarece acestea pot varia extrem de mult.
Nici nu putem previziona o amortizare a investiției întrucât prețurile vor varia cel mai probabil foarte mult atât la curent cât și la gaz începând cu luna mai 2025.
Astfel ne vom ocupa strict de costul de utilizare per kWh de căldură produsă în funție de prețul/kWh al tipului de energie utilizată.
Centrală termică pe gaz |
Pompă de căldură |
- cele mai noi modele sunt cele în condensație, pot ajunge la un grad de eficiență de 92% respectiv un "COP" de 0.92
- această eficiență scade cu cât temperatura de lucru (pe tur) crește, la 50ºC puteți calcula cu un COP de 0.87
- pentru apă caldă menajeră eficiența scade și mai mult
- cu cat este mai cald afară eficiența scade întrucât CT iese din modul de operare în condensare
- ca și la pompa de căldură, cu cât este mai mică temperatura de lucru pe tur, cu atât este mai eficientă o centrală termică în condensație
|
- la toate modelele principiul de funcționare este același ca la frigidere sau aparatele de aer condiționat.
- principala diferență între modelele actuale este gazul utilizat care poate fi de tip freon: R410 și R32 sau propan R290.
- această diferență se traduce direct în eficiență astfel că pentru o temperatură exterioară de 7ºC și una pe tur de 35ºC vom avea realistic vorbind la R410 un COP de ~2, la R32 un COP de ~3 și la R290 un COP de ~4.
- față de valorile COP furnizate de producători mai intervin pierderi datorită lungimii traseului frigorific și temperaturii de lucru care cu cât crește influențează negativ COP-ul.
|